Hoover U8145-900 Savvy Bagless Upright Cyclonic Vacuum

How to Identify and Fix Common Vacuum Problems ?

Our sources include academic articles, blog posts, and personal essays from experienced Vacuum Technicians :

How to Deep-Clean a Vacuum. While you should clean some individual parts more often, the Vacuum Experts say it`s a good rule of thumb to take apart the entire vacuum and scrub it down about once a year.
How to Deep-Clean a Vacuum. While you should clean some individual parts more often, the Vacuum Experts say it`s a good rule of thumb to take apart the entire vacuum and scrub it down about once a year.
How to Deep-Clean a Vacuum. While you should clean some individual parts more often, the Vacuum Experts say it`s a good rule of thumb to take apart the entire vacuum and scrub it down about once a year.

Relevant Questions and Answers :

the most relevant questions and answers related to your specific issue

Agitator belt failed in my Hoover F5853-900 Steam Vacuum Cleaner. But can not remove bottom Cover .. have removed top cover and two screws from the bottom Cover. The smaller Cover is glued to the large Bottom Cover. Need help.
ANSWER : Hello,

Unscrew the plate. check if there is any screws at the bottom, if none, exact little pressure to pull out the bottom cover. At this .point you should be able to see the broken drive belt along with the two. drive bars. Remove any debris from the vacuum head. Untangle any long threads .wrapped around the beater bar. These only put more strain on a drive .belt, so keep this area of your vacuum clean..Slip the new drive belt on the beater bar. Connect it with the drive .shaft. You may need to use the screwdriver to stretch the belt enough to. get it over the two shafts.
Make sure the beater bar turns freely with the new drive belt attached. Put the plate back over the beater bars.

Take care.
.

.

I’m using (or WAS using) a Eureka ”the boss” model 8803. The belt broke, no biggie, so I replaced it with a Eureka model U belt, the problem is when I put the new belt on and turn on the vaccuum, the belt breaks again. I am also having trouble getting the brush roller to fit right when the belt is in place. I can’t find any sharp edges that would cut the belt,nor can I find where any small bits may have broken. Anyone have a solution for me?
ANSWER : First, make sure you have the right belt, second, i am thinking that you are not lineing the roller up right, it will only fit one way. look at the ends of the roller and the grooves where it slides in, you should be able to see clearly how it goes.

Hoover WindTunnel Self-Propelled V Belt
ANSWER : I had this same problem with the V belt on my Hoover Vaccuum..
.There are three (3) basic things that will cause the brush roll not to spin..
.1. When handle is upright, brush roll is OFF..2. When switch is set for HARD surface, brush roll is OFF..3. Broken/worn FLAT belt or V Belt, brush roll will not spin.
.
.I noticed that the brush roll was not spinning when my vacuum was set for CARPET. After removing the cover I noticed that the V belt was loose, I thought the belt was worn so I purchased a correct replacement belt and installed it, but the new belt was also loose and when I turned the large flat belt pulley it did not turn the V belt pulley at the same time..
.I double checked the surface setting and I had the vacuum switch set for carpet, but still when I released the handle out of the upright position the brush roll would still not spin..
.My aggravation finally led me to this posting on FixYa’s website..
.The first thing I did was checked the screw to the left of the V belt as suggested by ejmjr5 and this did nothing to solve the problem or create more tension on the V belt, even when the upright handle was not in the upright position..
.After playing around with the surface setting control switch/nob I notice that when I moved the switch out of the HARD surface setting and over to CARPET, I had thought that the switch was set for CARPET as it visually appeared, but I was not pushing the switch over hard enough to click it into the CARPET setting mode..
.VOILA, the brush roll now spins correctly even though the V belt seams to be too loose for the pulley..
.You really have to force the switch into the CARPET setting. Be sure that you hear the switch/nob click into place..
.Now you can effectively clean up after that hangover of a party!.
.Burp!

I have a Sears Upright vacuum cleaner, model 116.35922500. The vacuum wasn’t picking up. I discovered a clog in the nozzle hose. I attempted to remove the cover of the brush unit to clear the clog. I was unable to remove the cover completely, but was able to clear the clog. My problem now is that I cannot replace the cover correctly. Is there a way to remove this cover? Thanks, Elizabeth
ANSWER : When you tried to remove the cover did you have to put a little force on it to get to the clog

Kenmore Model 116 Cannister Vacuum.Trying to get into motor area. Think belt is worn out. I have removed the front two screws under the hinged cover, but can not remove cover over motor.. Still attached at rear. No evidence of any more screws to remove.
ANSWER : Under the cordwinder actuator button, are your other two screws. To remove this cover, take a flat tipped screwdriver and , very carefully, find the “tabs” (there are two) both on the front section under the button. Then, Carefully, press them in and back and up, in that order, one at atime, or both if you can. Your button should pop off, it can be a bit tricky, I know, it feels like it could break. But don’t worry, they usually don’t break. If you think that there is a problem with your belt, there is no reason to be accessing the motor compartment, for there is not a belt anywhere except the power nozzle, and if you press the circuit breaker/reset switch (while unit is running) located on the power nozzle, this will often solve problems with your belt. I hope i could help fixya! Let me know, thanks! Rene (the Vacuum Doctor)

Windtunnel belt I have a new Hoover Windtunnel canister. The belt keeps coming off. It happened a couple weeks ago (several times after putting the belt back on) so I assumed I might need a new belt as it might have dried out at the store. I ordered new belts and today I used it for about an hour and the belt came off again, twice. There doesn’t seem to be anything to hold the belt on the stem as it seems to slip off. I have tried it centered, to the left and to the right….can you help. I am v
ANSWER : I’ve successfully used a compatible belt – Royal 104425001 .It’s still new, but for the time being at least – it works.

Changing the belt
ANSWER : Just in case you’re still having this problem…. you don’t need to fit the belt around the motor shaft. Only wrap it around the brush roller and the piece near the back that you are able to put the belt around, and snap the brush back into place. It didn’t look like it would work (it looked like my cat could have done the same thing and gotten the same result) but it works gloriously now!

Hope this helps.

Hi my proheat bissell 7901 stopped pumping water to the floor, but it pumps water from the hand hose. I read the manual and followed how to check belt and the flat belt on right side of shampooer is fine and I turned on and it turns and so do the brushes at the bottom of the machine. I was reading online and I guess there’s two belts on this machine? where can I find the other belt to see if it needs replacing. I guess it’s a ribbed belt? that is the water pump belt?
ANSWER : Just taken ours apart with the same problem… found it was caused by the 2 halves of the main casing coming apart in the area where the upright pedal release is. I found this to be due to the upper casing having broken in 2 places – the bottom of the screw wells..This means that the water tank cannot exert sufficient pressure on the valve to release the water..Only solution is a new top cover assembly